• 2019

  14 maart 2019

  Donderdag 14 maart 2019

  Buiten zorgt de klimaatverandering voor een aanhoudende regen, afgewisseld met hevigere buien. Ik verplaats me door deze apocalyptische omstandigheden met de VFR1200X met DCT. Omzichtig laveer ik tussen de traag vooruit kruipende en stilstaande auto’s op de stilaan dichtgeslibde wegen. 

  Vliegende auto’s zijn er nog steeds niet in het straatbeeld.  Deze zijn ondertussen wel verkrijgbaar. Voor een prijs tussen de 250000 en 450000 euro is zo een vehikel de jouwe. Maar hier in België mag je er alleen mee vliegen als je vanop Zaventem opstijgt en daar dan ook weer landt. Aangezien dat ze daar ook nog regelmatig staken, herleidt dit de nuttigheid van zo’n aankoop tot nul.
  Maar waar was ik gebleven? Ah ja. Reeds zo’n 20 jaar lang kijk ik geen al TV meer. Dat is niet erg, want ondertussen is de TV zo’n oubollig medium geworden, dat niemand het daar nog over heeft.

  Er zijn nu genoeg andere gespreksonderwerpen. Zoals de reeds eerder vermelde klimaatverandering en stakingen. Maar ook of het feit of een stokmannetje met een jurkje aan op een toiletdeur, dan wel vrouwonvriendelijk of gender discriminerend of antifeministisch, of seksistisch is. En of dit dan wel of niet belangrijk genoeg is om het nieuws te halen, dan wel gespreksonderwerp te zijn. 

  In de Albert Heijn, zo las ik, van een misnoegde oudere dame op Facebook, moet je voortaan standaard je identiteitskaart afgeven om een fles wijn te kopen. En of dit een schending van onze privacy is, of daarentegen goed, omdat dit voor de veiligheid en het drankmisbruik zeker wel beter zou zijn. Een drankmisbruiker ben je volgens de nieuwe regels als je wekelijks meer dan tien eenheden drinkt. Maar let op, pakweg een trappist van 33 cl, telt voor drie eenheden. Nog een jaar geleden was dit 21 eenheden voor een man en 14 voor een vrouw. Omdat een man een extra enzym had om alcohol af te breken. Maar in het kader van de gendergelijkheid heeft men dit enzym afgeschaft.

  Voor onze privacy hebben we nu recent de GDPR. Dit kwam er nadat er enkele filmpjes van politiemannen of facebook verschenen, die werden bespot en bespuwd. We worden wel zowat overal in de openbare ruimte gefilmd, maar onze afbeelding mag nu niet meer zomaar zonder toestemming vertoond worden. Wat maakte dat ik laatst een reclamespotje zag voor de nieuwe Lidl hier in de buurt. Waarbij alle hoofden van de winkelende mensen vervangen werden door onnozele smileys. En wat er ook voor zorgt dat het voor fotografen en kunstenaars zowat onmogelijk wordt om te werken met niet-professionele modellen. Ed van der Elsken, Henrie Cartier de Bresson, Edgar Degas en Eduard Manet (om er maar enkele te noemen) draaien zich om in hun graf.

  Enige tijd geleden ging ik naar het gemeentehuis voor een nieuwe identiteitskaart. Ik kreeg daar van de dame aan de balie een bonnetje met een nummer op. Op dit bonnetje stond de boodschap “wachten doet geen pijn”. Enige tijd later werd mijn nummer op het digitale bord zichtbaar, vergezeld van een holle bieptoon. Aan het loket van de burgerlijke stand stond er nu dezelfde dame, ik was daar immers als enige klant aanwezig, om mijn vingerafdrukken van beide handen in te scannen. “Zozo”, zei ze, “dat gaat goed bij jou, meestal gaat dat hier wel anders.” “Als de scanner niet meewerkt.” 
  Ik vroeg waarom dit nodig was, dat scannen. Het te verwachten antwoord was: ”voor de veiligheid.”

  Twintig jaar geleden stond ik voor de spiegel in de badkamer en vroeg ik me af hoe de toekomst er zou uitzien. De toekomst heeft me ingehaald.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 14 keer bekeken

 • Magie

  19 september 2013

  Als volleerd magister ben ik nu in de ban van de magie. Deels geïnspireerd door een boek dat ik las van Natalie Koch. Alwaar er een wereld parallel aan de onze bestaat, waarin magiërs via een poort, het "locumagorum" kunnen komen. Enkele magiërs gaan op zoek naar een magische theorie. De theorie van alles die overeenkomt met de supersnarentheorie in de moderne quantumfysica. Een materie die mij altijd al zeer geboeid heeft. En die interesse is voor mij destijds begonnen is bij de relativiteitstheorie van Einstein. Als je sneller dan het licht reist zou je terug in de tijd kunnen reizen. Niemand hield het voor mogelijk dat dat ooit zou kunnen. Toch is men in Zwitserland in het Cern erin geslaagd om bepaalde miniscule deeltjes sneller dan het licht te laten bewegen in een grote cirkel van kilometers lang. Daardoor verdwenen die deeltjes plotseling en al even plotseling kwamen ze enige tijd daarvoor terug.

  In ieder geval stof om over te filosoferen genoeg.Voor mij ben ik nu ook op het punt gekomen om in mijn schilderijen niet meer louter fotografisch de werkelijk na te bootsen. Maar daarentegen wel juist die parallele werkelijkheid.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 580 keer bekeken

 • Onder water

  8 februari 2013

  Momenteel ben ik aan het werk aan een nieuwe serie met als thema "onder water". Ik ben nu al sinds juli 2012 gestaag bezig met het schilderen van ongeveer drie schilderijen per maand. En het gaat goed. Ik ben tevreden over de vorderingen. Groetjes, Michaël

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 586 keer bekeken